Dėmesio,
perspėju! Jei jūs jaučiate, kad šį bei tą gilesnio suvokiate apie
aukštąsias vyno materijas, geriau nežalokite savo išlavinto skonio šiuo
saldžiarūgščiu rašinėliu.
Apie
renginį
Žiemą ir pavasarį po Prancūziją klajoja
nepriklausomų vyndarių salonas. Nicoje jis nutinka Akropolyje (o jūs ką
galvojote, kad tik Vilniuje toks yra) vasario mėnesį. Į renginį susirenka daugybė
nepriklausomų vyndarių iš visos Prancūzijos ir dar daugiau nepriklausomų (su
viltimi) vyngėrių. Mano oficialiai nepatvirtintais skaičiavimais šiemet salone
susirinko daugaiu nei pusantro šimto vyndarių arba jų samdinių (neskaičiuojant
lydinčių šeimos narių). Plačiam ir ilgam Akropolio angare išsitęsė penkios prekystalių
eilės (A, B, C, D, E ir F), o kiekvienoje jų išsirikiavo vidutiniškai po 32 (jei galima, nevardinsiu visų numerių iš eilės) prekybos postus. Vaizdas
veikiau gąsdinantis, nei maloniai nuteikiantis gomurį.
nuotraukoje matosi maždaug pusė salone dalyvavusių nepriklausomų vyndarių |
Nepriklausomais laikomi tie vyndariai, kurie: gerbia
savo žemę; puoselėja savo vynuogyną; augina vynuoges; gamina vyną ir brendžiuką; savo pagamintą vyną išpilsto į butelius savo rūsiuose; po to jį patys pardavinėja; prie progos
papasakoja apie tradicijas, pamoko degustuoti ir visa kaip kitaip agituoja už
alkoholio vartojimą (laisvas prancūziško iššaikškinimo vertimas). Nepriklausomų vyndarių ženklas yra bačką ant pečių nešanti bobulytė su
tiurbanu. Tokia bobulyte pažymėto vyno galima rasti supermarketuose, vyninėse,
daržovių parduotuvėse, arabų načnykuose ir dar kur nors, bet dažniausiai pardavinėjimu užsiima patys
vyndariai savo domenuose (čia ne internetinis, o žemiškasis domenas, kurio centre stovi pilis) arba
mugėse nepriklausomų vyndarių salonuose. Todėl salonas yra ypatinga proga per
kalias valandas vyno keliais prasinešti per visą Prancūziją.
Įėjimas į saloną kainuoja šešis eurus. Nuolatiniai lankytojai pirkėjai prieš renginį paštu gauna nemokamus kvietimus iš savo
mėgstamų vyndarių. Gudruoliai iš Rytų Europos nepatingi nusipirkti laikraščio
už eurąketuriasdešimt ir išsikirpti nemokamo kvietimo dviems. Žydiškos
prigimties amerikiečiai nepasigėdija parodyti jau šešis metus nebegaliojančio
studento pažymėjimo ir sumokėti tris eurus už pašalpinį bilietą.
Renginio
formatas.
Kartu su bilietu yra įteikiama taurė su bačką
nešančios bobulytės logotipu. Ištiesęs šią taurę vaikštai nuo staliuko prie
staliuko ir degustuoji. Tauresnių gėrimų pvz. konjako ar šampano paprastai
siūloma ragauti iš vietoje pateikiamų specializuotų taurių.
va taip ir keliauji per saloną bepasidegustuodamas |
Bedegustuojant vyndariai kiekvienam susidomėjusiam maloniai
papasaka įvairiausių-įdomiausių dalykų. Kalbą papraščiausia pradėti nuo
pasidomėjimo kurioje Prancūzijos vietoje auga šitas vynuogynas (dar vienas toks salonas ir būsiu išmokusi visus Prancūzijos regionus); kokių vynuogių
primaišyta į šitą puikų vyną (o čia visai nedurnas klausimas, nes ant butelio nebūtinai bus parašyta); iš kur toks istoriką intriguojantis ar tiesiog
šiaip gražus domeno vardas (aš labiausiai įsidėmėjau Popiežiaus naujosios pilies ir Hanibalo domenus); su kuo šitas vynas valgomas ir pan.
Vyno salone būna daug. Labai daug. Kiekvienas vyndarys paprastai turi bent po penkis-šešis vynus, tai patys susidauginkite su ankščiau paminėtu vyndarių skaičiumi. Todėl
rekomenduotina į saloną ateiti po sočių pietų, o ne vietoje jų. Mes sąmoningai saugojomės brendžių ir šampanų. Putojančios prabangos
pakaštavojom vos vienam punkte. Vardan bendro išprusimo.
vyno nors dėžėm vežk |
Pernai padarėme klaidą ir užragavę skanesnio vyno
iškart imdavome butelaitį. Labai neapdairu šitaip save apsunkinti degustavimo
eigoje. Šiemet ragaudami ant popieriuko žymėjomės asmeninius
įspūdžius, kainas ir nepriklausomo vyndario lokaciją renginio salėje. Pradžioje
aš gėdinausi tokio skrupulingumo, bet atidžiau pasižvalgius, pasimatė, kad
daugelis vaikštinėja su taure vienoje rankoje ir popieriukais-tušinukais –
kitoje. Alternatyva savarankiškiems užrašams yra pirkti kiek ir ko nori ir
gauti raštelį su atitinkama informacija iš vyndario, o po to pereiti per visas
vietas ir susirinkti ką nusipirkęs. Atsakingi pirkėjai susirinkti ką prisipirkę
važiuoja stumdami karutį. Visur nurodytos dvi vyno kainos – vienetinė ir dėžinė (vienoje dėžėje būna 6 buteliai
gėrimo). Dėžėmis perkami gėrimai kainuoja euru kitu pigiau už butelį.
Asmeniniai
atradimai.
Šiemet žinojome kur einame, todėl sočiai papietavome
ir iš anksto apsitarėme kaip ir ko ieškosime. Buvo patvirtinta strategija susitelkti
ties baltais vynais. Na ir pasižvalgyti po rožinius, nes dar nepavyko neragavus
nusipirkti sklandžiai geriamo rūžavo vyno. Puikaus rodonojo jau užsiprašėm iš Andrea
(out of topic – Italijoje tokiu vardu
pavadinami berniukai) tėvo.
Lyginant su pernykščiu, šiemetinis salonas buvo
paprastesnis. Stalai nebuvo nukrauti brangiasiai tauriaisiais gėrimais – užmatėm
vos keletą konjako, armoniako ir prašmatnesnio gyvybės vandens stendų. Šampanas
irgi liejosi santūriau. Bet mes šitų ponų išmislų ir nelabai tepasigedome.
užkalnis kažkada burnojo, kad jam vyninėje pasiūlė šato vyno bet tai tikrai pats populiariausias prancūziškas vynas |
Per visą mugę radom vieną baltą vyną, nederantį su
žuvimi ir jūros gyvuliukais. Pasirodo, baltasis iš Juros krašto būna rūgštesnis
už lietuviškų obuolių sultis ir netinka su niekuo su kuom normaliom sąlygom baltieji yra geriami. Apie kitą netikėtą derinimo akibrokštą papsakojo
nepriklausomas vyndarys iš Provanso. Jo rožinis pasirodo puikiai susidainuoja
su azijos patiekalais ir sušiais. Patys azijatai didesnio entuziasmo apie šį
vyną nerodo, nes jo etiketė nėra visuotinai žinoma, o kaina didesnė už pigią
(daugiaumažiau 24 eurai). Mes ne azijatai, bet vistiek nepirkome.
Dėdulia baltais riestais ūsais prancūziškai riaumojo apie savo geriausią pasaulyje rožinį. Paėmėme. Atidėjome pavasarį nutiksiančiams susitikimui su geriausiais pasaulyje kaimynais. Šato baltajį atidėjome pvz. velykiniams Šventojo Jokūbo riešutėlių pagliaudymui. Pora vienetų Balto Paprastojo ispaniškoms midijoms. Ir dar keletas Baltųjų Vidutiniokų bei vienas Rūžavas Labaineblogas neįpareigojančiam buitiniam alkoholizmui.
hm, tai kad nesijaučia man tas žadėtas gaivus citrucinių vaisių aromatas.. |
p.s. man, kaip pabrėžtinai nepatyrusiai degustuotuojai, iškilo
toks neaiškumas. Visuotinai žinoma, jog padegustavus vyną derėtų pavardyti
kokių dalykų skonį išgirdai. Tai gali būti vaisiais, uogos, riešutai, mineralai, mažu ir kokia daržovė. Bet neverever kas
nors prisipažino, kad vyne užtiko bent gaidelę vynuogių skonio.
turbūt svarbiausia prisidegistavus ir išgirdus, kaip kas vardija tas uogas-vaisius-riešutus-mineralus, neužriauomti vyndariui: a-tai vynuogių nedėjot?? :))
AtsakytiPanaikintiaš kitą syk pagalvoju, kad kalbos barjeras ne visada trukdo sklandžiam bendravimui :D :D
AtsakytiPanaikinti