2015 m. birželio 22 d., pirmadienis

Apie vardų kilmę. Disciplinutoji Graikija

asociatyvus paveiksliukas. asocijuojasi su alfom-betom-gamom

Alkis buvo labai geras kaimynas. Nebuvo pats artimiausias iš kaimynų, nes gyveno už poros namų, bet tikrai buvo vienas artimesnių draugų. Alkį visada mielai kviesdavau svečiuosna, kai tik ką nors gardesnio ar lietuviškesnio gamindavau. Jis ne tik nepritrūkdavo žodžių šeimininkutės gabumams apdainuoti, bet ir nuoširdžiai domėdavosi kas ir kaip virtuvėje buvo nuveikta, kol pasiektas toks puikus rezultatas. Bet istorija čia ne apie išeiginius balandėlius ar išskirtinai malonų Alkį. Seniai jau niežti nagai papasakoti apie Alkio senelę Penktadienę ir Alkio pusseserę Penktadienę.

Apie keistus vardus
Nors pasakymas, kad Alkis mėgsta skaniai pavalgyti skamba gana natūraliai. Bet tas natūralumas kiek apmąžta paaiškėjus, kad žmogus nė kiek nepasidrovėjo taip ir užsirašyti feisbuke ir taip pat nė kiek nepasinepatogindamas taip prisistatinėja žmonėms. Tiesa, pase alfomis ir betomis įkaltas kiek graikiškiau skambantis Alkiviadžio asmenvardis.

O štai koks yra klasikinis Alkio močiutės vardo skambesys taip jau tiksliai neprisimenu, bet žinau, kad pažodinis vertimas į kitas kalbas reikštų Penktadienį (originalus Alkio pasiūlytas vertimas – Fraiday).


Apie keistų vardų davimo tvarką
Kaip jau supratote, Graikija turtinga keistais vardais. Delfi sako, kad Graikijai mažumėlę (delfis pasiūlo ir didesnių žodžių tai mažumėlei apibrėžti) atsipalaidavusi kumuliujant kitos rūšies turtus, bet kaupiant keistus vardus čia laikomasi griežtos disciplinos. Va buvo Alkio pusseserės krikštynos ir Alkio pusseserės krikštatėviai vienai milisekundei užsivėlino pasakyti kokiu gi vardu ta pusseserė krikštijama. Įtampos dėl tokio krikštatėvių aplaidumo ir atsipalaidavimo neatlaikiusi Alkio pusseserės močiutė garsiai ir aiškiai visiems susirinkusiems priminė savo vardą – Penktadienė. Visa drama tame, kad žmonės Graikijoje gauna krikšto metu pasakytą vardą. Ir jei koks nevėkšla krikštatėvis, nepažįstantis savaitės dienų, leptelės Ketvirtadienis – tai vaikas ir liks Ketvirtadieniu visam gyvenimui. Dar daugiau – vaiko anūkai irgi bus pasmerkti būti Ketvirtadieniais.

Su vardais Graikija nejuokauja ir, kaip jau minėjau, laikosi griežtos disciplinos. Pirmagimis gauna tėvo tėvo vardą, pirmagimė tėvo mamos vardą, antragimis gauna mamos tėvo vardą, antragimė gauna mamos mamos vardą. Improvizacijoms atsiranda vietos tik nuo trečiagimio ir trečiagimės. Ir žmonės geranoriškai, jokių vokiečių neverčiami nuosekliai ir nesimuliuodami laikosi šito vardų davimo disciplinos. Beje, ši tvarka yra tokia pat visose šeimose. Ir niekam nekyla jokių piktų minčių savo pirmagimio nepavadinti Alkiu, jei tas jau turi vieną, du, tris ar daugiau Alkių savo pusbrolių ratuose. Kaip mus patikino bičiulis, jokios butinės painiavos nekelia nei pora, anei penki, šeši ir daugiau Alkių giminėje - visiems įvardinti atsiranda koks prievardis ar malonybinis skirtukas.

Lietuviška asmeninė nuomonė
Išsiaiškinus graikišką vardų davimo ir kaupimo tvarką man didžiai palengvėjo, kad nesublūdijau ištekėti už kokio mielo graiko. Nu nafig turėti vaikų, jei net vardo jiems neleidžiama sugalvoti?? Arba nafig turėti penkis vaikus, tik tam, kad galėtum jaunėlį užvadinti kokiu nors labai gražiu vardu - Liudviku ar dar kaip nors.



2 komentarai:

  1. Jus įtraukiau į savo skaitomų blogų sąrašą šios savaitės blogų savireklamos akcijoje (http://kootvela.blogspot.com/2015/07/blogu-savireklamos-savaite-kutvelos.html). Sėkmės rašant!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, kad skaitot ir dar labiau ačiū, kad garsiai tą minit :) :).

      Panaikinti