tai yra Alvaro nufotografuotas vienas iš Narges keptų Thai chin'ų |
Šeštadienio vakarą pliažinomės persiškai. Narges pakvietė kažkiek musulmonų,
stačiatikį, kelis prijaučiančius katalikybei ir/ar šiaip gerus, nebūtinai
religiškai apibrėžtus, žmones į Coco pliažą. Visus juos, nepriklausomai nuo
religinių įsitikinimų, žadėjo papenėti iranietiškai arba, kaip ji pati ir jos tautiečiai mandagiai pataiso –
persiškai. Taip jau yra, kad visiems (kaip minimum trims) žmonėms iš Irano pabrėžtinai patinka, kai jų dalykai vadinami persiškais. Mažu,
čia toks kultūringas būdas išskiepyti baltiems žmonėms beveik visai žmoniškas Iranas
versus kluika Irakas poteito-patotatizmą.
Narges pataisė šafraninį ryžių apkepą, kurį jie ten savo persiškuose
tolybėse vadina nieko (mums) nereiškiančiu Tah chin’u. Būtent šioje vietoje labai
norėčiau sau leisti pasiišsiplėtoti apie šafrano reikšmę persiškam maistui.
Žmonės iš Irano, žinokit, šafrano deda į visą maistą, o jei vaišina
svečius – iš vis į visą. Standartiniai svetingieji persiški pietūs padaryti
maždaug šitaip. Pagrindinis maistas būna koks nors troškinys ir šafranuoti
ryžiai. Jei desertui pasitaikys ne kažkas persiško, t.y. šafranu uždažytas neįtikėtinai saldus dalykas, tai
bus kompensuota šafranuota arbata (persiškuose namuose net stiklinės
ranguojamos, pagal tai, kaip gražiai juose žiūrisi šafranu užganėdintas karštasis gėrimas). Tą arbatą užsisaldinti bus pasiūlyta, vat
a surpryze, šafranu paspalvintais cukraus kristalais. Turiu tokį nejaukų
įtarimą, kad ir kiaušinienę jie rytais kepa su šafranu. Bent jau svečiams tai
tiksliai.
Bet rašinėlis visai ne apie šafraną, o apie puikiai subalansuotą persišką
paplūdimio vakarėlį. Bendrom tarptautinėm jėgom suvartojom net tris ryžių-šafranų apkepus taičinus (mano absoliučiai
persiškai neišlavintu supratimu, tai buvo daugiau-mažiau į vieną daiktą sulipdyti geltoni ryžių skonio ryžiai su
vištienos užuominomis), užsisaldinome tiesiai iš tolimojo šiaurės Irano atbogintais
saldžiais dalykais su šafranu, užgėrėme cinamonuota arbata, o tada prasidėjo
iranietiškos pramogos. Mėtėme akmenukus. Daugiausia į kokį akmeninį objektą. Kartais į Alvaro, išstatantį kokį akmeną apmėtymui. Niekada nepagalvojau, kad akmenų svaidymas tokia džiuginanti ir įtraukianti pramoga.
Buvo pabrėžtinai geras vakaras su šauniais žmonėmis, gardžiu maistu, šafranu, žydra jūra, raudonu saulėlydžiu ir panašiai. Vienok nuojauta visom kalbom, kokias tik mokėjo, perspėjo, kad džiaugiantis apgalvotu ir nusisekusiu iranietišku vakarėliu, derėtų sustoti iškart po pagyrų šafranui maistui.
Patiekalėlis atrodo gardžiai, bet tai kaip tai? Šafraną visiškai visur? Sviestas sviestuotas? Vistiek norėčiau tokio maisto paragauti kartelį, ne daugiau ;)
AtsakytiPanaikintiO kodėl tik kartelį? Šafrnas nei tai labai aštrus, nei kokio labai specifinio skonio. Aš po teisybei, kad jo dėta į maistą pažįstu tik iš skaičiai geltonos spalvos. O bendrai persiškas maistas kitoniškas, bet nėra pernelyg egzotiško skonio.
AtsakytiPanaikintiMan nuostabiau ne kad sviestas sviestuotas, o kad pigiausias sviestas auksuotas - su studentiškais biudžetais viską uždažyti šafranu.. Aš tai dovanų gautą šafraną taupysiu kokiam jubiliejui, nes vien nuo žinojimo kiek jis kainuoja nekyla ranką padažyti sriubą kasdienę ;).
Gerai, paraugaučiu du kartus :D Iš tiesų, tai visai nežinau jo skonio. Kainą žinau, nes mačiau parduotuvėje. Aukso vertė. Bet tai jei tas šafranas toks brangus, kaip jo galima pridėti visur ir dar po du kartus? Gal tie kas juo plaikstosi į kairę ir dešinę, turi kokią slaptą tiekimo liniją :)
PanaikintiMan vien tik pavadinimas "Šafranas" skamba rytietiškai, paslaptingai ir turi dangišką prieskonį. Tad dėti jo visur, tai kaip koks jo nuvertinimas.
Tiesą pasakius, ir aš turiu šafrano, bet kol kas neužkliuvau už recepto su juo, kurį norėčiau pasigaminti. Sakyčiau, toks kaip "challenge" man turėtų būti:)