2013 m. gruodžio 3 d., antradienis

Astronomija ir katinais apsėstas Perinaldo


Kai Don Luca sužinojo, kad savo šventas valdas aprodė atrsonominei kompanijai, entuziastingai pamojavo ranka kalnų link ir pakusino būtinai nuvažiuoti į Kažkokį miestelį, nes ten gimė Kažkoks astronomas. Grįžus namo mano artimiausiam astronomui, kuris tąkart liko namie puosėlėti radikulito, taip ir papasakojau – žinai, kažkur netoli Ventimilijos yra Kažkokio astronomo gimtinė. Googlo supratingumas beribis. Pateikus užklausą apie du Kažkokius jis mums išsamiai papasakojo, kad netoli Ventimilijos Perinaldo meistelyje yra gimęs pats G. D. Cassini. Pasirodo tai labai garsus astronomas. Jau maždaug savaitė, kaip aš jį pažįstu. Žinau net du dalykus. Pirma – Cassini yra didi astronomijo žvaigždė (vienok, mano profaniškais skaičiavimais, ne pirmo ryškio). Antra – Cassini gimė Perinaldo miestelyje.

Taigis turėjom net dvi rimtas priežastis pirmą žiemos sekmadinį švęsti Perinalde – miestelis yra Italijoje ir ten gimė didis astronomas. Vietoje atradau ir trečią Perinaldo gerumą – tas gerumas trynėsi apie kojas, oriai budėjo prie durų, ražėsi saulėkaitoje ar be jokio kilnaus tikslo trainiojosi tarpuvartėse. Tų katinų buvo daug ir visokių. Namie žiūrėdama Profesoriui į akis užsiminiau: žinokis, Italijoj pilnos gatvės meilių katinų.. Nepedagogiška, bet veiksminga. Šiandien budinomės nuo žadintuvo cypimo, o ne katino žviegimo, negana to, bent pora kartų priėjo pasiprašyt paglostomas.


pūkuotoji Perinaldo pusė
ir dar biškelis minkšto kailio, ilgų ūsų ir riestų uodegų

šitas iš spalvos panašus į mūsiškį, bet labai skirtingo charakterio.
Profesoriui, matai, išsilavinimas neleidžia prieit pasitrint apie kojas

o čia Nina, seniausia katė apylinkėse. labai svetingas padaras - lydėjo mus per visą miestelį
Taigi, Perinaldo puikiai subalansuotas astronomams ir jų moterims. Cassinio ir astronomijos tema čia maksimaliai išeksplotuota ir nuosekliai išeksponuota. Dar automobilių aikštelėje  apžiūrėjome porą astronominių žaidimų. Cassini observatorija veikia šešis pusdienius per savaitę, taigi kokį šeštadienio rytą atsiboginsime čia žvaigdžių pažiūrėti su skaitlingesne astronomų brigada. Miestelyje yra bent keletas Cassini vardo gatvių – pasirodo visa Cassinių famiglia buvo nešpėtna. Dar yra atvira Cassini šeimos galerija – turint tokį klimatą ir vieną kitą tunelinę gatvę galima ir šitokių šposų suorganizuoti. Kažkurioj gatvėje pažymėtas gimtasis G. D. Cassini namas. Tiek Casinių, tiek kitų žmonių gatvėse šen bei ten prikabinta plakatų iššaikinančių kokios žvaigždės kokiu metų laiku matyti gatvės įrėmintame dangaus sklype (pirmą žiemos dieną į akis spigino tik viena žvaigždė). Šen bei ten įterptas ir mažiau romantiškas mokslo populiarinimo skelbimas. Vienas iš mūsų astronomines naujienas paskaito jo profesiniam rateliui skirtoje spaudoje, o kitas neturėjo politinės valios savišvietai – prie ko čia tas mokslas, kai pilnos gatvės katinų. Žinoma, buvo ir paminklas pačiam G. D. Cassini. Drįsiu pasomprotauti, kad tas betonas būtų geriau žiūrėjęsis kurio nors namo pamatuose..


astronomijos tema rutuliojama ištisai per visą miestelį
ne iš kart sumojom, kodėl čia bent kelios Cassini vardo gatvės. atsakymas detalėse
Cassini šeimos portretų ir kitos naudingos informacijos galerija

pasirodo lunatikuojantis Gediminas nėra mažiausiai pavykęs paminklas pasaulyje

Jeigu labai neužsižiūrėti į žvaigždes ar katinus, tai matyti, kad Perinaldo yra kiek švaresnis ir tvarkingesnis už statistinį itališką miestelį. Dailus ir Perinaldo kontekstas. Pietinis miestelio pasienis yra su vaizdu į jūrą, o šiauriniame atsidaro snieguotais klanais apsuptos panoramos. Nepaisant viso puikumo ir eilės gražumų, Perinaldo gatvėmis krypuoja liūdesiukas. Miestelio senamiestis padarytas iš senų namų, kuriuose gyvena seni žmonės. Seni namai pamažiukais uždarinėjami amžinam poilsiui. Kaimyninėje Apricalėje iš senamiesčio belikę senų namų kapinės. Perinaldo vėžys lengvesnės stadijos. Mokslininkai sako, kad Prancūziškų kalnų miestelių gyvybę ne maža dalim palaiko nekilnojamo turto kainos palei Žydrąją pakrantę, o Italijoje šitos rūšies motyvacija per silpna (mokslininkų išvados darytos iš akies ir nepagrįstos jokiais tyrimais).


šiaurinėje pusėje sniegu pabarstyti kalnai ir Baiardo miestelis pakalnėje

o pietavome pietinėje pusėje su vaizdu į jūrą

gaila, bet miestelis sensta. linkim jam sveikatos ir ilgų metų

Išvadėlės. Diena buvo puiki, miestelis dailus, pietūs gardūs, kava teisinga. Perinaldo įrašėmė į sąrašiuką "važiuoti su gykučiais", taip pat pasižymėjome, kaip puikią Italijos parodomąją vietą žmonėms, morališkai nepasiruošusiems išvykai į stipriau itališkas vietas.

out of topic. nerekomenduoju pirkti alyvuogių aliejaus iš Ligūrijos.
čia net ir gerai prinokusios alyvuogės yra reto neskanumo

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą