2014 m. vasario 24 d., pirmadienis

Citrininis Menton


Jei kaskart, kai gyvenimas jums užfundija citrinų, bepasididžiuodami savo pozityvumu gaminate limonadą, tai fantazijos pas jum ne kažką (no offense). Mentone (kas tas Mentonas minėjau čia) užderėjo marios citrinų. Kaip ir kasmet. Jei iš jų daryti tik limonadą, tai Mentone kas antrame skvere taškytųsi limonado fontanai. Vienok, mentoniečiai citrinų syvų dykai nelaisto. Mentoniečiai turi tiek-ir-tiek citrinų ir atsakančiai fantazijos. Šieme miestelyje aibė valgomų, geriamų, tepamų, purškiamų ir muilinamų dalykų gaminama iš citrinų arba su citrinomis. O iš atlikusių citrinų ir apelsinų lipdomi seniai besmegeniai kuriamos skulptūrinės kompozicijos.

Vasario pabaigoje-kovo pradžioje Mentone vyksta citrinų festivalis (Fête du Citron). Šiemet nutiko jau 81-oji citrinų šventė. Mentone bet kuriuo metų laiku galima rasti daugybę gerų citrininių dalykų: limončelo, muiliukų, uogienių konfitiūrų, magnetukų ir t.t. O citrinų šventės metu visas miestas tiesiog pabplūsta citrinomis. Mentono turistinėje alėjoje rasite marias ūkyje reikalingų ir nelabai reikalingų (manau, daugiau pastarųjų) citrininių dalykų. Geltonais vaisiais apibombarduodos beveik visos vitrinos (savom akim mačiau kelias batų ir rūbų parduotuves neapkaišytas citrinų skiltelėmis). Citrinų primerkta vietoj gėlių ant restoranų staliukų. Bet čia gryna smulkmė palyginus su ištisu citrininių baibokų skulptūrų parku.

citrinų vynas, citrinos medis, citrinų medus

citrininės garstyčios, citrininiai zefyrai, citrininis cukrus, citrininės cukatos, citrininis alyvuogių aliejus

citrinų muilai, citrinų rankšluočiai ir citrinų kvepalai

citrinos šen, citrinos ten

citrinos bilekur

Pernai per jubiliejinę 80-ąją šventę buvo paminėta Žiulio Verno kelionė aplink pasaulį per 80 dienų. Šiemet šventės organizatoriai vėlgi pakvietė pakeliauti Žiulio Verno maršrutais – marios citrinų suorganizuotos 20 000 mylių po vandeniu tema. Mentoniečiai ne tik sėkmingi sodininkai, išradingi gamintojai, bet ir apsukrūs kapitalistai. Iš citrinų nulipdytas stambiagabarites neses, aštunkojus ir kitus jūrų (?) gyventojus (?) parodo tik susimokėjus dešimt eurų. Man 70 litų (vistiek kada nors grįšime į Lietuvą) už romantišką pasivaikščiojimą po citrucinį disneylendą pasirodė neadekvati kaina..

Mentone net meduolių trobelės statomos iš apelsinų-citrinų..
o apelsininiai gyvuliukai sergsti apelsininį kiemą 

labai geras dalykas yra ištekėti už aukšto vyro.
tada galima už dyką pasižiūrėti per tvorą prifotografuotų citrusinių besmegenių

o ta apelsininė nesė tai visai mielas padaras

Užtat niekas nelupo eurų už įėjimą į citrininę mugę ir orchidėjų parodą. Nelabai ką būtumėme praradę ir nepatikrinę jų. Citrininiai amatininkai nelabai kuo skyrėsi nuo citrininių suvenyrinių gatvėse, o orchidėjos nebuvo smarkiai įmantresnės už gėlių parduotuvių asortimentą. Kita vertus, jei nebūtumėme pažioplinėję tarp šito citrininio ir žydinčio gėrio, būtumėme prasilenkę su karnavalo trupe.

bet kai žmonės prisigalvoja. narcizinė orchidėja.
betrūksta išveisti astrinę rožę. tada jau tikrai pareis svieto pabaiga

Šioje vietoje derėtų mielajam skaitytojui priminti, kad Mentono citrinų šventė yra sinchronizuota su Nicos karnavalu. Šių dviejų fiestų skirtingos temos ir veikėjai, bet renginio formatas panašus (Nicoje apseinama be citrinų ir be citrininių baibokų parko). Ir Nicoje ir Mentone pasidžiaugimas karnavalo eisena yra mokamas. Mes visai gabūs prasimanyti dyko džiaugsmo, tad net netikrinome karnavalinių eisenų tvarkaraščio. Povandeninis balaganas mus užklupo netikėtai (čia, matyt, buvo trupė-skrajutė). Pirmiausia gatve prapleveno barakuda su mėlynais avataro dredais, jai iš paskos nėrė vintažinis skafandras. Jūreiviai vairavo povandenines konstrukcijas ir virš minios plukdė vandenyno gyvius. Aristokratiška aštunkojė laikėsi aukščiau sausumos gyvūnijos ir apsimetė nė nematanti pažemėj pasturgalius kraipančių pingvinų. O šitie šelmiai ritmingai besikraipydami visą jūrių-marių šutvę aprūpino muilo burbulais. Smaguma. Gražuma.

karnavalas atvažiuoja
..šitą gi, o gal vakare plaukiam pašokt?

ne ne nekalbėjau aš su ta aštunkoje, net akyse jos švelnaus rudo kailiuko nemačiau

karnavalas išvažiuoja

Beje, pajūryje palei uostą buvo tyku, saulėta ir šilta. Čia nebuvo nė kvapo anei citrinų, anei povandeninio balagano.

Žydrojoje pakrantėje jau įsikūrinėja atostogų sezonas

2 komentarai:

  1. C'est magnifique :) Dievinu keliones, Prancūziją, skaitymą. Tai skaitau ir kvatoju, nes labai fainai rašote. Super!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ačiū jums už gražų žodį. Nuotaikingo keliavimo ;).

    AtsakytiPanaikinti